Muslimové zakazují Vánoce, vraždí a žerou malé děti. Fakt.

13. 01. 2015 19:10:41
Internet i večerní zprávy jsou plné teroristických útoků spojovaných s islámskými radikály. Snadno člověk pod tíhou těchto každodenních náloží podlehne dojmu, že při návštěvě jakékoli muslimské země mu bude okamžitě uříznuta hlava a každé setkání s muslimem se zákonitě musí změnit v boj o holý život.

Situaci nepomáhají ani populističtí politici, kteří si na šíření paniky chtějí nahnat politické body. Není se pak čemu divit, že jsou to právě Češi, kdo má z evropských národů největší strach z islámu, byť s ním mají minimální zkušenost[1].

Odpůrci islámu často hovoří o tom, že žena je v islámu podřízena muži, který má právo ji bít, jak se mu zachce, o tom, že cizoložství či odpadlictví se podle islámského práva trestá kamenováním či pověšením, že muslimové se musí pevně držet Koránu a jejich nejvyšším životním vzorem je život Proroka, že je povinností muslimů pro svého Boha dobývat země bezvěrců a tyto bezvěrce, pakliže se neobrátí k islámu, vraždit. Když takto odpůrci islámu hovoří, používají stejnou rétoriku jako radikální islamisté – ti by si totiž takový islám přáli. Naštěstí však islám takový není. Musíme si uvědomit, že islám skutečně není žádná homogenní jednotka – na světě je celkem asi 1,6 miliardy muslimů a v každé muslimy obývané zemi, v každém regionu, dokonce v každé muslimské rodině je islám chápán jinak. Někde je pro ženy obvyklé se zahalovat, jinde ne, někteří muslimové se pětkrát denně modlí, jiní ne, někteří dodržují ramadán, jiní ne, a mnozí muslimové navštěvují mešity, a mnozí ne. Ačkoliv modlitba a ramadán jsou součástí tzv. „pěti pilířů islámu“, muslimka, která ramadán nedodržuje, vám na váš zvídavý dotaz odpoví, že pro to, aby člověk byl dobrým muslimem, se musí především snažit být dobrým člověkem a svou víru mít hlavně v srdci. Radikální islamista by namítnul, že ta žena není správná muslimka. A to stejné by o ní řekl odpůrce islámu ze sdružení Islám v ČR nechceme, který vidí islám tak, jak si ho radikální islamista představuje.

S poněkud radikálním pojetím islámu se (nehovořím teď o teroristických organizacích jako je Islámský stát) můžeme setkat jen ve zlomku zemí muslimského světa – především v Saúdské Arábii, jejíž populace však tvoří asi 1,5 % celkové světové muslimské populace. Naopak třeba Indonésie, jejíž muslimská populace sama o sobě tvoří téměř 13 % všech muslimů na světě, je místem bezproblémového soužití mnoha kultur, vyspělou zemí s velkou náboženskou svobodou (jako státní svátky se zde slaví muslimské, křesťanské, hinduistické i buddhistické svátky, atp.) Je pochopitelné, že média vždy informují o extrémech – nikoho u televizních obrazovek přece nezajímá činnost Mezinárodního červeného půlměsíce nebo cokoliv ze života běžných muslimů. Bohužel to však napomáhá utváření pokřiveného obrazu islámu a muslimů, kteří jsou lidé jako my a každým útokem radikálů trpí i oni – mnohdy jsou terčem útoků přímo, vždy ale trpí tím, že každý takový teroristický počin napomáhá spojování terorismu s islámem samotným a proti muslimům se pak obrací hněv těch, kteří dovolí, aby jim zloba a zármutek zatemnily smysly a po pařížských útocích hází granáty na nádvoří mešit a střílí po modlitebnách.

S islámem, muslimy a imigrací se navíc pojí celá řada mýtů a lží, které se šíří jako mor a negativnímu obrazu islámu dále přispívají. Tyto hoaxy, mystifikace, bohužel mnohdy přebírají a šíří opět i média – a pokud ne, jejich šiřitelé to zpravidla označují za projev tolik nenáviděné politické korektnosti, což dalšímu šíření těchto hoaxů jen přispívá. V roce 2012 se například hojně rozšířila fáma, že v Bruselu zakázali tradiční vánoční strom na tamním Grote Markt z toho důvodu, že proti němu protestovala muslimská komunita.[2] Vánoční strom byl nahrazen abstraktní elektronickou instalací, nikoliv však z důvodu, že by tradiční strom někoho urážel – radnice se prostě a jednoduše pokusila o moderní pojetí vánočních svátků. Podle bruselského radního Philippa Close chtěla radnice „pouze modernizovat zimní radovánky, tento vánoční trh a celkový obraz Bruselu.“ Předseda muslimské výkonné rady Belgie Semsettin Ugurlu prohlásil: „Víme, že žijeme v zemi s křesťanskou kulturou, tradiční vánoční strom nás nijak neuráží.“[3] Ačkoliv se stromečkový hoax objevil i v českých médiích[4], nikdo se nikdy neobtěžoval jej dementovat. Dodám ještě, že vzhledem ke kontroverzi, kterou abstraktní instalace vyvolala, se v roce 2013 Brusel opět vrátil k tradičnímu vánočnímu stromu.

Dalším příkladem takového hoaxu je zpráva o tom, že ve Švédsku zákonem zakázali kritizovat imigraci.[5] Skutečnost je taková, že v prosinci roku 2012 dvě švédské dívky ve věku 15 a 16 let zveřejnily na síti Instagram fotografie 38 mladých dívek (některým bylo i 13 let) společně s jejich jmény a hanlivými komentáři o jejich údajné sexuální aktivitě. Dívky nakonec musely obětem zaplatit odškodné, starší z nich k tomu byla odsouzena ještě k 45 hodinám veřejně prospěšných prací a mladší z nich musela strávit nějaký čas v nápravném zařízení pro mladistvé.[6] Tato událost rozproudila ve švédské společnosti debatu o otázce nactiutrhání a pomluv v online prostředí.[7] Před zákonnou úpravou, která z těchto debat vzešla a vstoupila v platnost 1. ledna tohoto roku, byly oběti nuceny vést žalobu samy. Nyní byla zrušena podmínka, že pro žalobu za urážku na cti musí platit „zvláštní důvody“ a oběti tak nyní mají větší možnost se oficiální cestou bránit.[8] O imigraci nikde nepadlo ani slovo.

Často také slýchám argument, že muslimové a islámské autority terorismus dostatečně neodsuzují. Zaprvé – žádat muslimy, aby se omlouvali za činy teroristů, pokládám za hloupost – žádal někdo křesťany, aby se omlouvali za činy Breivika, který sám sebe označoval za „křesťanského křižáka“? Vyzýval tehdy někdo k tomu, aby si „křesťané udělali pořádek mezi sebou“? Muslimové nenesou odpovědnost za činy islámských radikálů o nic víc, než ji nesou křesťané za radikální evangelikály páchající atentáty na potratové kliniky.

Zadruhé – odsuzují. A hlasitě:

http://www.globalresearch.ca/muslim-leaders-worldwide-condemn-isis/5397364;

http://www.beliefnet.com/columnists/commonwordcommonlord/2014/08/think-muslims-havent-condemned-isis-think-again.html;

http://foreignpolicyblogs.com/2014/10/10/moderate-muslims-speak-out-against-terrorism/;

http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/355326-nejvlivnejsi-sunnitsky-imam-z-mesity-al-azhar-ostre-kritizoval-radikaly-z-is.html;

http://www.huffingtonpost.com/qasim-rashid/why-wont-major-media-report_b_6162592.html;

http://www.news.com.au/technology/online/notinmyname-campaign-sees-young-muslims-fight-is-on-social-media/story-fnjwnhzf-1227065544531;

http://www.wewillinspire.com/makingastand-british-muslim-women-launch-new-campaign-against-isis/;

http://www.worldbulletin.net/haber/144759/thousands-of-german-muslims-protest-against-terrorism;

http://news.yahoo.com/arab-league-top-muslim-body-condemn-paris-attack-150207581.html;

http://www.dw.de/german-muslims-denounce-paris-attack-as-abuse-of-the-religion-of-peace/a-18183086;

http://www.cnbc.com/id/102318066.

Ještě si neodpustím pár slov k imigraci – když už totiž někomu údajně nevadí muslimové, vadí mu právě imigrace. Často zaznívá, že se přistěhovalci nedokáží přizpůsobit, nic společnosti nepřinesou, jen se nechají živit, a hlavně, že s rostoucí imigrací stoupá kriminalita. Je tomu vážně tak? Podívejme se na tyto dva grafy – první z nich ukazuje počet lidí (v tisících), kteří získali občanství členského státu EU v letech 2002–2012, tedy počet imigrantů[9]. Druhý graf[10] ukazuje celkový počet zaznamenaných zločinů v zemích EU za stejné období[11]. I z pouhého vizuálního srovnání vyplývá, že zatímco počet imigrantů stoupnul, kriminalita klesla. Samozřejmě není možné z toho usuzovat na korelaci ve smyslu, že čím více budeme mít imigrantů, tím nižší bude kriminalita – můžeme však vyvrátit opak, tedy obavu, že čím více bude imigrantů, tím bude kriminalita vyšší.

2.png
1.png

Pokud budeme podléhat lžím a mystifikacím, pokud budeme usuzovat na 1,6 miliardy lidí z činů teroristů, kteří ubližují stejně tak jim, jako nám, pokud dopustíme šikanu muslimů, zakopávání prasečích hlav na jejich pozemcích a mazání dveří mešit sádlem, pokud dopustíme, aby se muslimové přestali mezi námi cítit bezpečně a doma, pokud dopustíme, aby se muslimské komunity uzavíraly do sebe, pak si zaděláváme na skutečný problém, jelikož právě tím bychom je mohli nahnat do náručí radikálů.



[5] Viz např. http://speisa.com/modules/articles/index.php/item.122/sweden-passes-law-to-criminalize-any-criticism-of-immigration.html, u nás se šíří především na blozích tradičních islamobijců, kteří se v překrucování faktů přímo vyžívají, jako je třeba Lea Vojteková.

[11] Jistě se najdou tací, kteří budou tomuto grafu vyčítat chybějící údaje z Francie a Irska – ty odkazuji na tabulku, která uvádí přesná čísla i pro tyto dva státy alespoň pro roky 2002–2009 (Francie) a 2002–2006 (Irsko). I v těchto zemích během sledovaných let kriminalita klesala: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Crimes_recorded_by_the_police,_2002%E2%80%9312_YB14.png.

Autor: Matouš Vencálek | úterý 13.1.2015 19:10 | karma článku: 37.78 | přečteno: 16742x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 135 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 125 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3497

Člen předsednictva Strany zelených, působí na Ústavu religionistiky na Masarykově univerzitě v Brně.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...