Manifest naivního pravdoláskařskýho sluníčkovýho havloidního šmejda

Stručně k aktuálním, neaktuálním i věčným otázkám, které se neustále točí ve všech diskusích, do kterých se zapletu. Berte to jako takový můj osobní manifest globálně- i lokálně-politických názorů, za kterými si stojím.

1.) Export není důležitější než lidská práva. Přizdisráčství a řitní alpinismus nejsou cestou, kterou bychom měli směřovat. Není to tak dávno, co jsme po celém světě hledali zastání my, doufajíce, že se najde někdo, kdo nebude mlčet. Teď bychom sami mlčeli?

2.) Islám není zlo. Islám je 1 400 let staré světové náboženství, jehož 1,6 miliardy vyznavačů tvoří 23 % světové populace.

3.) Extremismus je zlo. Náboženský, politický i jakýkoli jiný.

4.) Šátek na hlavě není znakem extremismu a jejich zakazování je nesmysl (vyjma např. hygienických důvodů, není-li jiného schůdného řešení). O regulaci burek a nikábů, tedy oděvů zahalující obličej (které tvoří v rámci zvyklostí celého islámského světa mizivé procento), především ve styku s institucemi, školami atp. se můžeme dále bavit.

5.) Ne, opravdu není potřeba potopit každou loď s uprchlíky, která se přiblíží ke břehům "pevnosti Evropa". Poskytnout azyl těm, kteří prchají z válkou zmítaných zemí či zemí, kde jim hrozí perzekuce nebo smrt (například za sexuální orientaci, etnický původ, náboženské vyznání či politické postoje), pokládám za morální povinnost. Argumenty typu "tak si je nastěhuj k sobě domů" si strčte za klobouk.

6.) Izolované národní státy pokládám za v dnešním globalizovaném světě neživotaschopný koncept, podporuji evropskou integraci a hlubší spolupráci národů a států celosvětově.

7.) Ukrajina není plná fašistů. Tamní nedávné volby, ve kterých radikální strany propadly, to dokazují.

8.) "Levice" není sprosté slovo, i když české levicové strany se nás neustále snaží přesvědčit o opaku.

9.) "Pravda" a "láska" také nejsou sprostá slova, a přesvědčení, že by měly vítězit nad lží a nenávistí, by nemělo být terčem posměchu.

10.) Miloš Zeman není dobrým prezidentem a důstojným reprezentantem České republiky. Nevolil jsem ho a volil bych ho asi jen v případě, kdy by proti němu kandidovala soudružka Semelová.

11.) Václav Havel se zasloužil o stát. Byl to člověk, takže měl své chyby, ale on a jeho odkaz jsou hodni úcty.

Nesouhlasíte? Výborně, máte svůj názor. Tak mě hlavně nikdy nikam nevolte.

Autor: Matouš Vencálek | pátek 31.10.2014 18:04 | karma článku: 29,13 | přečteno: 3806x