Kam se řítí Evropa? Tam, kam ji pošleme.

22. 05. 2014 13:45:45
V pátek a sobotu se v ČR opět otevřou volební místnosti a voliči budou moci po pěti letech znovu rozhodnout, kdo z České republiky zasedne v Evropském parlamentu a také určit celkové další směřování Evropy. Problém je v tom, že voliči nejsou - a ti, kteří jsou, snad aby radši ani nebyli.
Vlajka Evropské unie
Vlajka Evropské unie

Vliv Evropské unie na domácí dění se neustále podceňuje - přispívají k tomu v hojné míře média, která informují pouze o tom, že Tuzemák (který nemá s rumem nic společného) se nesmí nazývat rumem a pomazánkové máslo (které nemá s máslem nic společného) se nesmí nazývat máslem. A jelikož na takové "euronesmysly" český volič slyší ("Fando, nakopni šedesátiwattový žárovky, nalej štyry rumy a do každýho panáka přihoď lžičku pomazánkovýho másla, ať to tomu Bruselu natřem'!"), vzdouvá se vlna politických stran a hnutí, které na těchto margináliích staví celou svou kampaň. Z nejtemnějších hlubin populistických vod bylo vyloveno také téma údajně vznikajícího evropského chalífátu a nastupující nadvlády mohamedánů. Zde opět sehrávají svou úlohu média, která islám ráda redukují na islamismus a více než jednu a půl miliardy muslimů na příslušníky al-Káidy (na druhé straně o fundamentálních křesťanech páchajících bombové útoky na potratové kliniky se nedočtete). Výsledkem je, že z evropských států je strach z islámu v České republice zdaleka nejsilnější - ani obyvatelé těch zemí, které mají s muslimskými imigranty přímou zkušenost (narozdíl od ČR, kde je imigrace minimální) a které jsou tu často uváděny jako odstrašující a hrozivé příklady toho, jak je islám pro Evropu nebezpečný, nemají z islámu zdaleka takový strach, jako Češi. Na tomto iracionálním strachu opět parazitují různá populistická hnutí a strany, a člověk se tak musí leknout, když pustí televizi a vyskočí na něj Volfová v čádoru nebo imigrant hřímající proti přívalu imigrantů.

Hrozí tak, že k volbám přijdou jen ti voliči, kteří se na populistickou a xenofobní notu chytí - ostatní zřejmě o volby do EP nemají zájem, neví o jejich významu (nebo dokonce o volbách samotných), případně je bojkotují. Volební účast v ČR v roce 2009 činila ani ne 28 % a letos se očekává účast ještě nižší. Evropský parlament je vnímán jako zbytečná instituce, která neustále jen něco nařizuje - lidé si neuvědomují, že "ten zlý Brusel" není někde tam venku, ale tady - že Češi v něm mají své zástupce, kteří se na rozhodování podílí (nebo by alespoň měli), a že se v něm nerozhoduje jen o pomazánkových máslech, ale o věcech, které nás významně ovlivňují v každodenním životě. Proklínané evropské fondy umožňují v ČR stavět školy, budovat výzkumná centra, opravovat a chránit přírodní a kulturní památky, podporovat místní zemědělce, budovat infrastrukturu, podporovat kulturu a vůbec rozvíjet Českou republiku a její společnost. To, že evropské fondy a dotace v ČR nejdou vždy tam, kam by měly jít, rozkrádají se a staví se z nich golfová hřiště papalášů, případně je nejsme schopni vůbec načerpat, je jen chybou českých politiků a tím pádem nás, českých voličů. Jednoduše řečeno - není to tak, že Evropská unie nefunguje - to my neumíme fungovat v Evropské unii.

Důležitost voleb do Evropského parlamentu však netkví jen ve významu místním - svým hlasem totiž nerozhodujeme jen o tom, kdo bude v EP zastupovat Českou republiku, ale také o celkovém dalším směřování Evropy - ten hlas nedáváme jen národním stranám, ale celoevropským frakcím, k nimž se tyto strany v EP připojí. Letos poprvé máme navíc svými hlasy také možnost ovlivnit, kdo se stane příštím předsedou či předsedkyní Evropské komise.

Je to však právě nezájem voličů, který je příčinou toho, že jsou extremistické, populistické a xenofobní strany, volající například po omezování práv menšin, homosexuálů či imigrantů, v celé Evropě na vzestupu. Pokud tedy chceme Evropu svobodnou, prosperující, kooperující, otevřenou a liberální, musíme k volbám jít a nasměrovat ji tam, kam chceme.

Autor: Matouš Vencálek | čtvrtek 22.5.2014 13:45 | karma článku: 8.41 | přečteno: 634x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 156 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3497

Člen předsednictva Strany zelených, působí na Ústavu religionistiky na Masarykově univerzitě v Brně.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...