Diskuse

Otevřený dopis hejtmanu Haškovi k otázce poválečného odsunu Němců

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Obecně řečeno - upřímně míněná omluva nemůže nikoho zranit. Jestli je nutné se omlouvat stále dokola - to záleží na tom, jak to kdo cítí. Pokud to pan Vencálek a město Brno považují za nutné, asi vědí proč. Lze ale souhlasit s panem Mackem, že plnohodnotná omluva je pouze od pachatelů, kteří ale v tomto případě jsou většinou už po smrti.

Já bych chtěl upozornit pouze na některé jiné aspekty celé záležitosti, které postrádám. A to je sebereflexe samotných sudetských Němců. Ti nechtěli od rozkvětu nacionalismu v českých zemích od poloviny 19. století s Čechy v ničem spolupracovat.

Uchvátily je totiž ideologie všeněmectví (alldeutsch) a velkoněmectví (grossdeutsch), které se rozšířily v Říši. Podle nich se mělo všechno německojazyčné obyvatelstvo ve střední Evropě spojit do jediného státu (německá Mitteleuropa), zatímco ostatní národy v tomto prostoru měly být menšinami, případně se poněmčit.

Hnát situaci na konflikt v soužití se sousedy pod heslem "buď my, nebo oni", volit představitele, kteří takovou politiku prosazují (i v době, kdy byli na výběr jiní, smířlivější), nesvědčí zrovna moc o "nevinnosti sudetoněmeckého obyvatelstva" (přinejměnším z morálního hlediska) ve vztazích k Čechům.

Nikdy jsem ale nezaznamenal nějakou sebereflexi, nějaké politování vyjádřené vyhnaneckými svazy na toto téma. Naopak: na všecho co dělali, měli podle svého přesvědčení plné právo. "Wir wollten nur das seine," říkají. Ale že tím poškozují stejná práva druhých, jim bylo fuk - nevěřili, že by svůj "boj" mohli prohrát. Všechny henlainovské provokace v 30.letech měly za cíl prokázat, že "s Čechy nelze v jednom státě vyjít". Když o tom za okupace přesvědčili i Čechy a došlo k vysídlení /vyhnání, teprve v tom vidí porušování práv.

Přesto mnozí u nás hlásají, že sudetští Němci jsou nevinní, protože koletivní vina neexistuje, ale všichni Češi jsou vinni vyhnáním. Ejhle, najednou se to netýká jen konkrétních pachatelů zločinů (které nepopírám). SN se přece nemají za co kát, to jen my Češi.

3 0
možnosti
Foto

Pane Vencálku, omluva, kterou nepronáší pachatel, je nesmyslná. Každý by se měl omlouvat především za to, co spáchal - v případě pravice to je rozkradení státního majetku, zadlužení státu a naprosté zdevastování morálky občanů !

1 6
možnosti

J84o56s80e37f 16N10i95k32l

21. 5. 2015 20:20

..za všechna  příkoří, které přinesl odsun německého obyvatelstva (i za tzv."divoké odsuny") se nebudeme omlouvat do nekonečna...za všechny to učinil prezident Václav Havel a to hned po nástupu do úřadu prezidenta...proč se dál omluvat...Benešovy dekrety byly výsledkem politiky a dohody všech spojenců...

6 3
možnosti
Foto

Pane Nikle, Benešovy dekrety nebyly výsledkem dohody všech spojenců.

2 1
možnosti

Vážený pane...........karma.

3 0
možnosti

Kdyz se podivame na Brno, tu strasnou diru co se rada nazyva stredem Evropy, tak jeho pani zastupitele by meli svoje sily zamerit jinam, nez stourat klacikem v 'tamtom'. Jen neschopni ubozaci schovavajici svoji neschopnost za libiva gesta.

1 12
možnosti

P31e46t93r 22U41h32e66r

22. 5. 2015 8:50

a v jaképak díře žiješ ty, dvořáčku?

1 0
možnosti

Skoda, ze nabozenstvi neni na skolach povinne. Je videt, ze Vam jeho Studium neco dalo. Karma.

3 2
možnosti

J67a85r34a 10R42a23n60k

21. 5. 2015 17:48

R^vyrustala jsem v zapadnich Cechach a pres polovina zaku ve skole byla nemeckeho puvodu, rodice mnohdy neumeli poradne cesky, ale byli to ty nejslusnejsi rodiny, ti z klubu Pratel by se od nich mohli ucit.

8 0
možnosti
Foto

To je také můj případ. Jak ve třídě tak ve sportu jsme na Sokolovsku byli většinou půl na půl. Poslal bych Vám jednu z mých knih, v které o tom vyprávím vesele i smutně. Zdravím! A také autora...R^

3 0
možnosti