Jak (ne)řešit problém bezdomovectví

Brno opět dokazuje, že je v mnoha ohledech oním cimrmanovským průkopníkem slepých uliček - nejnověji instalací zábran na lavičky, které znemožňují (nebo přinejmenším znesnadňují) ulehnutí. Po vyhlášce zakazující veřejnou konzumaci alkoholu na většině území města je to další opatření, které má vyhnat bezdomovce z ulic. Není však těžké si spočítat, že hodnota přínosu těchto opatření k řešení problému se blíží nule.

Brno/LondýnAnna Vavríková, MAFRA / London SE1 Twitter

Vyhláška o zákazu konzumace alkoholu je prakticky nevymahatelná - pokuty bezdomovci nikdy nezaplatí, jediné, co tak strážníci zmůžou, je vykázání těchto osob z daného místa. Ti se pak obvykle jen posunou o pár metrů dál a problém se posouvá s nimi. Zábrany na lavičkách pak připomínají opatření v podobě hrotů na zemi, které se nedávno objevily v Londýně (a po vlně odporu veřejnosti byly zase odstraněny), ale známy jsou i z jiných světových měst. Elegantní reakce na tyto tzv. "anti-homeless spikes" přišla od charitativní organizace RainCity Housing v kanadském Vancouveru, která se vydala zcela opačným směrem a začala po městě instalovat lavičky s výklopnou stříškou poskytující nouzový úkryt před deštěm. Na Slovensku zase nedávno přišla firma Desingdevelop se zajímavým nápadem na zbudování bytů pro bezdomovce uvnitř billboardových konstrukcí.

Represivní opatření, jaká zavádí Brno či jiná města, jsou ukázkou prachsprostého populismu a neochoty problém skutečně řešit. A vcelku pochopitelně - značné části veřejnosti bezdomovci v ulicích vadí, ale ještě víc jim vadí představa, že by se bezdomovcům mělo pomáhat z jejich peněz. Přesto je potřeba se k problému bezdomovectví stavět čelem a přistupovat k němu komplexně a konstruktivně - z nedávné studie badatelů z University of North Carolina v Charlotte například vyplynulo, že je levnější poskytnout bezdomovcům bydlení, než je nechat na ulici. Pochopitelně vyvstává otázka přenositelnosti dat ze Spojených států na naše podmínky, ale zamyslet se nad otázkou dostupného sociálního bydlení, důkladnější prevence a výraznější podpory charitativních organizací je na místě a rozhodně přínosnější, než zaplňovat město zábranami a hroty.

Autor: Matouš Vencálek | neděle 3.8.2014 13:46 | karma článku: 16,50 | přečteno: 1121x